praktijk voor kinesitherapie

 

Osteopathie

 

In een osteopatische behandeling wordt gebruik gemaakt van de dynamische interactie tussen de lichaamsstructuren onderling. Osteopathie gaat uit van een totaalbenadering/holistische visie. We gaan op zoek naar de oorzaak van de klacht en dit is niet altijd de plaats waar de klacht zich uit! Pijn is een gevolg en komt aan het licht, de oorzaak ligt meestal in de schaduw. Een goede osteopaat behandelt dus de patiënt en niet de klacht. Daarom kunnen twee patiënten met dezelfde klacht een totaal verschillende behandeling krijgen.
Bij zowel onderzoek als behandeling werken we binnen 3 bewegingssystemen van osteopathie:

1. Pariëtaal systeem
Hieronder verstaan het bewegingsstelsel met beenderen, spieren, gewrichten met kapsels en ligamenten. We gaan hier op zoek naar bewegingsbeperkingen en lossen die op door mobilisatie of manipulatie. Deze behandelstrategie is vergelijkbaar met manuele therapie.

2. Visceraal systeem
Dit betreft de organen en de bindweefselvliezen (fascia’s) om de organen heen. Tussen organen en hun omgeving kunnen verklevingen ontstaan waardoor de beweeglijkheid van dit orgaan beperkt wordt. Tijdens de behandeling wordt de beweging tussen de verschillende organen bevorderd waardoor de doorbloeding, de bezenuwing en de lymfecirculatie van de betreffende organen en omliggende weefsels verbeteren.

3. Cranio-sacraal systeem

Dit systeem bestaat uit de hersenen, ruggemergvliezen, hersenvocht, schedel en heiligbeen. Het systeem bouwt op het principe dat hersenvocht ritmisch stroomt binnen de hersenen, hersenvliezen en ruggemergvliezen. De stroming van cranio-sacraal vocht heeft een bepaald ritme. Voor een geoefend persoon is dit ritme in het hele lichaam te voelen. Ook blokkades in de stroom zijn te voelen. Door op verschillende plekken in het lichaam het cranio-sacrale ritme te voelen en er in mee te gaan ontstaat een diepe ontspanning. Door deze ontspanning bekomen we een betere functie van onze basale functies.


 

Meer informatie over osteopathie vindt u terug op www.belso.be